Ukrajina: Rat ubrzava legalizaciju medicinskog kanabisa

Rat u Ukrajini gurnuo je vijesti o kanabisu u drugi plan. No, u zemlji u kojoj su dva farmaceutska pripravka kanabisa dronabinol i nabiksimol odobrena od travnja 2021., većina stanovništva želi legalizaciju medicinske marihuane.

Ukrajinski ministar zdravstva Viktor Liashko objavio je 7. lipnja putem Facebooka da je Vlada odobrila nacrt zakona koji predviđa regulaciju marketinga biljaka kanabisa u medicinske, industrijske, znanstvene i znanstveno-tehničke svrhe. Razumiju se negativne posljedice rata i rastuću potrebu za liječenjem oštećenih stanja svijesti.

Prema riječima Liashka, nacrt zakona, koji sada treba biti predstavljen parlamentu kao rezultat odobrenja vlade, ima za cilj stvoriti uvjete za bolji pristup pacijenata potrebnom liječenju raka i posttraumatskih stresnih poremećaja kao posljedica rata. Za realizaciju projekta bilo bi potrebno 226 glasova. Navodi se da je zakon revidirana verzija zakona koji zastupnici nisu uspjeli usvojiti prošlog ljeta.

Liashko je dao naslutiti da će ove godine biti više potpore za legalizaciju ljekovite konoplje. “Svjesni smo negativnih posljedica rata na mentalno zdravlje”, napisao je. “Znamo broj ljudi kojima će biti potrebna medicinska pomoć zbog ovih učinaka. I znamo da nemamo vremena za čekanje."

Razvoj vlastite industrije konoplje

Lishko je rekao da će nacrt zakona osigurati “puni ciklus proizvodnje medicine temeljene na kanabisu u Ukrajini”. Naglasio je da će zemlja postupno razvijati vlastitu industriju umjesto da se oslanja isključivo na uvoz. Vlada će strogo kontrolirati uzgoj, proizvodnju i prodaju lijekova, stoji u priopćenju ministarstva zdravstva.

Prema Forbesu, pacijenti su te proizvode mogli nabaviti na liječnički recept. Ministar zdravstva Viktor Liashko naglasio je da se lijekovi na bazi kanabisa ne smiju smatrati konkurentima narkoticima. Za reguliranje prometa prirodnih lijekova poduzele bi se sasvim druge mjere. Također je aludirao na kampanje protiv kanabisa u prošlosti, koje su pokušavale potkopati njezinu ljekovitu vrijednost.

Prepoznajući veliki potencijal kanabisa

Ministar zdravstva istaknuo je da se kanabis može koristiti za liječenje raznih psihičkih i fizičkih bolesti. Kanabis poboljšava tretmane za više od 50 bolesti. To uključuje posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), neurološke bolesti i poremećaje spavanja. Lijekovi na bazi kanabisa također su igrali važnu ulogu u palijativnoj skrbi, ublažavanju boli kod pacijenata s rakom i HIV-om, dodao je Liashko u svojoj izjavi.

Prema riječima Lane Braslavskaie, koja radi u marketingu i odnosima s javnošću za AskGrowers, još nije moguće predvidjeti kada će upotreba kanabisa za lijekove zapravo uzeti maha. Niti hoće li uslijediti legalizacija za rekreacijsku potrošnju. Uostalom, ne može se odrediti kada se može okončati rat s Rusijom i kada će vlada slijediti taj cilj. Nova generacija Ukrajinaca vjerojatno bi prvo morala odrasti da bi ostvarila taj cilj.

Rekreacijski kanabis će vjerojatno zasad ostati zabranjen u Ukrajini.

2 Likes