Uzgoj kanabisa na otvorenom

Sve što trebate znati o uzgoju marihuane na otvorenom, kao i uvijek, uživajte u čitanju!

Što je Outdoor Growing?

Kao što ime govori, radi se o uzgoju marihuane na otvorenom, tj. u prirodi pod suncem. U divljini biljka marihuane raste u godišnjem ciklusu, biljka klija u proljeće, a umire u jesen.

Životni ciklus biljke marihuane podijeljen je u tri faze:

 1. Klijanje: Sjeme klija i sadnica izraste
 1. Faza rasta: Rast u visinu i širinu, formiranje grana i lišća
 1. Faza cvjetanja: Biljka prelazi u fazu cvjetanja čim prođu dugi ljetni dani zbog čega sunčani sati u jesen postaju kraći - to je signal za „cvatnju“.
 • Rano cvjetanje: Rast i, ako je potrebno, istezanje (stretching), formiraju se prvi pupoljci

 • Pred cvjetanje: Mogu se vidjeti prvi cvjetovi

 • Potpuno cvjetanje: Cvjetovi rastu u potpunosti i stvaraju THC

Majka priroda može biti vrlo nemilosrdna. Zakon jačeg odnosi se i na biljke marihuane. Stoga, kao uzgajivač na otvorenom, trebali biste pomoći svojim mališanima da na kraju dobiju korisnu žetvu. Budući da su mlade biljke posebno osjetljive i klijaju se u zatvorenom, najbolje bi bilo ih ostaviti u zatvorenom prostoru prvih 3 do 5 tjedana dok ne ojačaju.

Prednosti

 • Moguće su velike žetve po biljci: Uzgoj marihuane na otvorenom doista može donijeti MASIVNE berbe (neke biljke, sativa, u optimalnim uvjetima mogu narasti i do 6 metara!). Prirodna sunčeva svjetlost i svjež zrak često čine čuda za vaše biljke marihuane.

 • Idealan spektar svjetlosti: Sunce nudi idealan spektar svjetlosti za biljku marihuane.

 • Nema problema s prostorom: U usporedbi s uzgojem u zatvorenom prostoru, na raspolaganju vam je puno više prostora, tako da možete smjestiti više biljaka.

 • Malo je potrebno opreme: Osim rasvjete za mlade sadnice za prvi par tjedana, vam skoro ništa drugo ne treba.

 • Oržavanje: Za razliku od uzgoja u zatvorenom prostoru, ne morate svakodnevno brinuti o biljkama.

 • Zalijevanje je rijetko potrebno: Budući da u prirodi pada kiša (posebno u sjevernim regijama), često se štedite zalijevajući biljke, uz to, kišnica ima vrlo dobar pH.

Nedostatci

 • Mjesto može biti otkriveno: Postoji rizik da će biljke smještene na otvorenom biti otkrivene. A to se događa češće nego što mislite i to treba uzeti u obzir.

 • Opasnost od divljači i štetočina: Ako se niste pravilno pripremili, može se dogoditi da jelen ili zec jednostavno pojedu biljku, uz to, vjerojatnost zaraze od štetočina na otvorenom veća je nego kod unutrašnjeg uzgoja.

 • Teško bilo kakva kontrola nad klimom: Nažalost, nemate kontrolu nad vremenom, svjetlošću i temperaturom kada uzgajate na otvorenom. Ponekad se vrijeme poigra sa nama i može oštetiti biljke ili spriječiti njihov rast.

 • Povećani rizik od plijesni: Zbog nedostatka kontrole, naš stalni neprijatelj broj 1 u uzgoju na otvorenom je plijesan, koji je češći, osobito u kišnim ljetima. Sadite sorte koje su otporne na plijesan.

Ako niste sigurni je li vaša klima pogodna za uzgoj kanabisa, ne morate brinuti. U cijelom hrvatskom govornom području, tj. Hrvatska, BiH i Srbija, možete uzgajati marihuanu na otvorenom bez većih problema zbog klimatskih uvjeta.

Vrste uzgoja na otvorenom

Postoje dvije različite vrste uzgoja na otvorenom: “normalni” uzgoj na otvorenom i gerilski uzgoj na otvorenom. Razlika između ove dvije metode je sljedeća:

 • Uz “normalnu” metodu, uzgajate kanabis na vlastitom imanju. Dakle, šansa da će vaše biljke marihuane otkriti lopovi ili drugi ljudi vrlo je mala - pod uvjetom da imate visoku ogradu.

 • U gerilskom uzgoju, kanabis se uzgaja na javnom zemljištu (uglavnom negdje u divljini). Tako nećete biti povezani s uzgojom kada biljke budu otkrivene. Kod ove varijante uvijek biste trebali imati alibi zašto ste “slučajno” u blizini, npr. knjigu za gljive pri ruci.

Kako započeti uzgoj marihuane na otvorenom?

Novopečenim growerima to je posebno teško, a ni sami ne znaju gdje i što započeti.

U najboljem slučaju, trebalo bi se početi pripremati za uzgoj najkasnije do travnja. Još je bolje započeti u listopadu prethodne godine, jer su u tom trenutku sve biljke i drveće u potpunosti izraslo, a sunce je još uvijek dovoljno visoko da se procijeni stanje spota i koliko je osvjetljen.

Pripreme za uzgoj u 5 koraka (listopad - travanj):

Listopad:

 • Istražite potencijalne spotove za uzgoj: Važno je pronaći sigurna mjesta koja nude dovoljno svjetla i pogodnog tla.

 • Kupite odgovarajuće sjeme: Ovisno o mjestu i vašoj klimi, kupite odgovarajuće sjemenke marihuane.

Travanj:

 • Klijanje i presađivanje: Bitno je presaditi zdrave i vitalne biljke u optimalno vrijeme.

 • Transport i logistika: Trebali biste planirati kako doći do mjesta i što treba nositi sa sobom.

 • Kupite opremu: Čim se transportna ruta isplanira, i pronađete dobro mjesto, možete početi kupovati ostalu potrebnu opremu.

Kvaliteta zemlje na vašem spotu važna je stvar, dobro tlo daje biljci sve vitalne hranjive tvari koje joj trebaju za zdrav razvoj i rast, a i profitabilnu cvatnju, loša zemlja, zauzvrat, može dovesti do usporavanja rasta, što logično ima izravan utjecaj na urod, pa može čak dovesti biljku i do smrti.

Izbjegavajte zemlju, tj tlo šume, ima vrlo mnogo dušika i malo ostali hranjivih sastojaka, kiselo je, ukorijenjeno i u većini slučajeva spotovi u centru šume su slabo osvjetljeni.
Čak i spot u šumi pripremljen s dobrom kupovnom zemljom, može se brzo zakiseliti zbog okolne šumske zemlje, a i stalno su tu i prijetnje od kojakvih zloćudnih štetočina za korijen poput zloćudnih gljivica.

Tlo koje je previše pješčano također nije idealno, ali je pogodnije ako ga nabogatite sa dobrim kompostom.

Zemlju na mjestu koje ste odabrali za uzgoj biljaka marihuane mora biti pripremljena prije nego što se biljke mogu saditi u njoj. Lošije tlo se mora ovisno o kvaliteti zemlje na spotu više ili manje obraditi svježom kupovnom zemljom, ili najbolja alternativa je da već u listopadu, sezonu prije posjetite spot gdje želite uzgajati vaše biljke i da tlo obradite sa kompostom.

Ovisno o tome koliko je biljka marihuane velika ili bi trebala biti, iskopajte rupe od 0,5m širine i 1m dubine.
marihuana na otvorenom
Dubina rupe igra glavnu ulogu kod korijena marihuane jer ono izraste izuzetno duboko.
Zemlju koju ste iskopali iz rupa (matična zemlja) možete pomiješati sa kupovnom zemljom, ako ste prije toga na spotu već umješali komposta u tlo, koristite light mix (slabo nagnojenu) zemlju.

Sada bi trebala biti iskopana rupa koja je dovoljno velika da sadrži dovoljno zemlje za biljku i daje korijenima mogućnost da se šire i razvijaju pravilno.

Izloženost suncu

Pronađite mjesto što izloženije suncu, svjetlost, u ovom slučaju sunce, daje energiju za fotosintezu, marihuana je “naporna” biljka i za rast joj potrebno svjetlosti, obožava stajati na suncu, tako reći.
Stoga pazite da nemate nikakve prepreke poput drveća, kuća ili brda ili bilo čega što baca sjenu izravno na biljku, jer to značajno smanjuje opskrbu svjetlom. Ako ste odlučili uzgajati na takvom mjestu sa takvim preprekama, bilo bi idealno da je mjesto orijentirano prema jugu. Budući da sunce izlazi na istoku, a zalazi na zapadu, takozvana južna strana izložena je cjelodnevnoj sunčevoj svjetlošću, dok je mjesto na zapadu ili istoku osvijetljeno samo pola dana.

Prihrana biljaka

Kao i za unutrašnji uzgoj, isto važi i za uzgoj na otvorenom, biljka marihuane treba dosta hranjivih tvari za zdrav rast i kvalitetan urod, stoga je do uzgajivača koje gnojivo će koristiti, organsko ili mineralno.

2 Likes