Uzgoj kanabisa

Uzgoj kanabisa može izgledati zbunjujuće i zastrašujuće. Iako mnoge varijable igraju ulogu u uzgoju marihuane i uspješnoj berbi, cijela se stvar u načelu može pojednostaviti. Za neiskusne uzgajivače ključno je formulirati jasne ciljeve prije nego što počnu davati strukturu procesu uzgoja i osigurati da su sve važne varijable obuhvaćene.

marihuana

Praksa stvara majstore. U nekom trenutku u budućnosti možete eksperimentirati s raznim egzotičnim tehnikama uzgoja i trikovima za veći prinos. Ali za sada se usredotočimo na osnove. Ispod je popis važnih stvari i savjeta na koje biste trebali imati na umu kako bi cijeli postupak bio što lakši i produktivniji. Krenimo s kultivacijom! :green_heart:

Uzgoj marihuane na otvorenom ili u šatoru/growboxu (kućni prostor)?

Uzgoj na otvorenom ili u growboxu nudi mnogo prednosti (i nedostataka). U zatvorenom uzgoju mogu se kontrolirati gotovo svi faktori okoliša, uključujući temperaturu, vlagu, vodu, rasvjetu i ventilaciju. Suprotno tome, biljke na otvorenom su izložene elementima i čimbenici poput svjetlosti ili topline ne mogu se lako kontrolirati. Ipak, trošak plantaže na otvorenom je relativno nizak jer će vam tijekom postupka trebati mnogo manje električne energije, jer koristite sunčevu svjetlost, osim toga, biljke na otvorenom obično imaju puno više prostora za uzgoj, što rezultira većim biljkama s mnogo većim urodom.

Neki uzgajivači imaju dovoljno sreće da mogu birati između uzgoja u zatvorenom i na otvorenom. Ostali moraju odabrati jednu od dvije mogućnosti. Ako nemate prostora vani, pripremite se za uzgoj u na zatvorenom prostoru. Za to su vam potrebne visokokvalitetne svjetiljke, ventilator i šator (growbox) (iako možete i sami napraviti box, i izolirati sve). Odlučite se za prikladnu sobu u relativno privatnom dijelu vaše kuće ili stana i tamo izgradite svoju dodatnu opremu.

Kada uzgajate marihuanu na otvorenom, trebali biste naći idealno mjesto u svom vrtu, ili idealn spot u divljni. Vaše biljke bi trebale dobiti što više sunčeve svjetlosti tokom dana. Važno je i da su posađene u visokokvalitetnom tlu ako ih sadite izravno u zemlju.

Ako nemate izbora osim uzgoja na otvorenom jer je uzgoj kanabisa u vašem području zabranjen ili se ljudi oko vas ne slažu, možete uzgajati i na tajnom mjestu. Čitava stvar se naziva gerilska kultivacija (guerilla growing). Najvažnija stvar ove metode je da biljke dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti na odabranom mjestu i da se ne uzgajaju u područjima podložnim poplavama ili na mjestima koja pješaci prolaze.

Izbor sorte i kupovina sjemenki

Sada doslovno postoji nekoliko tisuća različitih sorti s različitom genetikom. Mnoge od njih rezultat su dugotrajnog selektivnog križanja. Ovdje su odabrana povoljna svojstva određenih sorti i međusobno se ukrštaju radi stvaranja novih sorti u stalnoj potrazi za svetim gralom.

Odabir prave sorte u potpunosti ovisi o vašim osobnim preferencijama i prostornim ograničenjima. Osim toga, neke su sorte pogodnije za uzgoj u zatvorenom, dok druge izgledaju bolje na otvorenom. Na primjer, ako želite uzgajati na otvorenom, možete odabrati sativu ili sortu koja dominira sativa fenotipom, koja najbolje iskorištava prostor i daje pristojne prinose. Međutim, imajte na umu da sativa dominantne biljke obično imaju puno duže razdoblje cvatnje od indika, što možda nije idealno u hladnijim klimama s čestim kišnim padom.

Ako želite privući što manje pažnje kada uzgajate na otvorenom ili ako trebate uzgajati svoje biljke u kućnim najmanjim prostorima, pokušajte čistu indiku ili sortu koja dominira indikom koja neće rasti tako visoko. Osim toga, možete se i poigrati s idejom da uzgajate autoflower soj. Ovim biljkama nije potrebna nikakva promjena u svjetlosnom ciklusu da bi započele cvatnju, po prirodi su izuzetno robusne i imaju izuzetno kratak vijek trajanja od klijanja sjemena do berbe. Cvjetovi koji pružaju dobro cvjetanje idealni su za sve uzgajivače koji traže brzo gotove biljke.

Izbor prave lampe - rasvjete za uzgoj u kućnom prostoru

Ako uzgajate u zatvorenom prostoru, šator/growbox, potrebne su vam visokokvalitetne svjetiljke kako bi vaše biljke mogle provesti optimalnu fotosintezu. Na tržištu postoji bezbroj različitih svjetiljki, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke.

LED žarulje su izuzetno popularne među uzgajivačima u zatvorenom prostorima jer ne troše puno struje, pružaju dobar i bogat izvor svjetla i ne daju mnogo topline zbog čema imaju duži vijek trajanja.

Ako odlučite uzgajati fotoperiodnu sortu koja zahtijeva promjenu ciklusa svjetlosti da bi se započelo s cvatnjom, vašim biljkama će trebati drugačiji svjetlosni ciklus od onih koji cvjetaju automatski.
Ukratko, većina uzgajivača uzgaja svoje biljke u 18 sati svjetlosti i šest sati potpune tame. Čim su postigli željenu veličinu, prebacivanje svjetlosnog ciklusa na 12 sati svjetlosti i 12 sati tame signalizira da je sada vrijeme za početak cvatnje. Držite ovaj lagani ciklus do žetve. Svjetiljke možete spojiti na tajmer za automatizaciju ciklusa svjetlosti.

Pružite biljkama potrebne hranjive tvari - gnojivo

Da bi uspijevale i rasle, svim biljkama je potrebna određena količina hranjivih sastojaka u svom životu. Mnoge od tih molekula su minerali koji omogućuju biljkama da ostvare vitalne fiziološke procese. Prehrambene potrebe biljaka mogu se podijeliti u dvije kategorije: makronutrijenti i mikronutrijenti. Makronutrijenti su tvari koje biljkama kanabisa trebaju u velikim količinama. Oni uključuju dušik (N), fosfor (P) i kalij (K). Gotovo sva biljna gnojiva imaju taj omjer, koji je sadržan u NPK gnojivima. Biljkama kanabisa također trebaju mikrohranjiva u obliku bora, klora, bakra, željeza, mangana, cinka, molibdena i nikla.

Uz malo iskustva, možete naučiti kako napraviti svoje gnojivo koristeći kompost i druge metode. Kada prvi put uzgajate kanabis, najlakši je način kupnje gotovih gnojiva sa svim tim hranjivim sastojcima.

Važan aspekt koji neiskusni uzgajivači trebaju uzeti u obzir je “minimalni zakon”. Princip je da čak i ako biljka ima sve ostale potrebne hranjive tvari, iskusit će deficit s manje od minimalnog sadržaja jedne druge hranjive tvari. Ovo znanje pomoći će vam da ubuduće sastavite svoja gnojiva i izbjegnete deficit hranjivih sastojaka. Ali budite oprezni da ne idete u suprotnom smjeru i da zauzvrat gnojite biljke. Prekomjerna gnojidba može dovesti i do nezdravih biljaka.

Dajte svojim biljkama tlo/supstrat visokog kvaliteta

U tom se kontekstu substrat odnosi na tvar u kojoj se uzgajaju biljke kanabisa. Često je to tlo/zemlja, što je vjerojatno najbolja opcija za ambiciozne uzgajivače. Ostali uzgajivači oslanjaju se na vodu kao medij za uzgoj ili kokos. Ova metoda uzgoja poznata je kao hidroponika.

Nije svaka zemlja napravljena na isti način. Neko je tlo loše kvalitete i nema hranjivih sastojaka. Druga zemlja bogata je mineralima i ima bolju konzistenciju. Općenito, biljke kanabisa više vole tamno i bogato dobro drenirano tlo koje ne postaje blato tijekom uzgoja.

Budite pažljivi kod pH vrijednosti zemlje

Biljke kanabisa preferiraju blago kiselo tlo. pH možete mjeriti pomoću test traka ili pH test uzoraka (drainout). Vrijednost vašeg tla treba biti između 6 i 7 kako bi biljke lakše apsorbirale hranjive tvari.

Pazite na štetočine

Ovisno o setupu, možda će vam trebati zapisnik o suzbijanju štetočina kako biste zaštitili biljke od zaraze, posebno uzgajivači na otvorenom trebaju pomno pregledati obje strane lišća, površinu tla, pa čak i tokom cvatnje kako bi prepoznali štetočine.

Nisu svi insekti loši za vaše biljke. U stvari, bubamice i kusokrilci jedu druge prijetnje vašoj biljci, poput grinja. Toplo preporučujemo uporabu organskih pesticida - i nikada sintetskih sredstava. Napokon, pušit ćete krajnji proizvod kasnije! Za štetočine na lišću trebalo bi biti dovoljno sprej poput neem ulja. Ako obratite pozornost na zdravlje vaših biljaka, to bi moglo biti dovoljno za suzbijanje određenih štetočina, jer one ne pronalaze idealne uvjete za buduće ramnožavanje.

Upozorite pažnju na berbu vašeg uzgoja

Nakon što ste uložili puno vremena i energije u proces sazrjevanja vaših biljaka, pravo vrijeme je ključno za berbu cvjetova na vrhuncu njihova razvoja. Postoje brojni jasni znakovi da uzgajivači mogu potražiti pravo vrijeme za berbu.

Najbolji način je zumiranje trihoma. Trichomi su male smolaste žlijezde na cvjetovima i listovima biljaka. Jedva su vidljive golim okom, ali čak ih se može precizno pregledati pomoću jeftinog povećala. Tijekom faze cvjetanja budno pratite trihome. U početku su prozirni, ali s vremenom postaju mliječni i na kraju jantarne boje. Da biste postigli najveću potenciju, trebate ih brati kada su gotovo potpuno oblačni/milky.

Drugi način da saznate možete li svoje biljke ubrati je pregledati sićušne dlačice, poznate i kao pistil. U početku su bijele i narančasto postaju tijekom zrenja. Ako je otprilike 75% pistila promijenilo boju, vjerojatno je vrijeme za žetvu.

23 Likes