Veći urod u uzgoju kroz trening

Treniranje kanabisa obavezno je za sve ozbiljne uzgajivače u zatvorenom i na otvorenom. U sljedećem ćemo postu vidjeti zašto je to važno i koje metode možete koristiti za svoje biljke.

Kanabis doista može rasti, razvijati se i dovršiti životni ciklus bez ljudskog utjecaja. Razvoj biljaka (i pupoljaka) ovisi o određenim kemikalijama i hormonima unutar biljke. U prirodi ti spojevi prvenstveno potiču rast dijelova biljaka koji su više izloženi svjetlu. Treniranje biljaka je prijeko potrebno jer površinu biljaka (krošnja) bolje osvjetlit i na taj način omogućuiti značajno poboljšanei urod.

Trening je još važniji kod uzgoja u zatvorenom jer su umjetna svjetla za uzgoj mnogo slabija od sunca i nude manje prodiranja u lišće. I iako je proizvodnja cvijeta na otvorenom uvijek bolja, biljka bez treninga ima znatno niže prinose.

Trening kanabisa - 3 glavne vrste

Postoje tri glavne vrste treninga i četiri puta više različitih tehnika. Pod tipom mislimo na veću kategoriju u koju određena metoda spada, tri glavne vrste treninga kanabisa su:

 1. Strateško oštećenje biljke (tehnike visokog stresa)
 2. Savijanje biljke
 3. Manipulacija okoline u prostoru za uzgoj

Uskoro ćemo vidjeti tehnike povezane sa svakom od tih kategorija. Ovisno o situaciji, sve se to može koristiti pojedinačno ili u tandemu (tj. ne možete manipulirati svjetlost u vanjskom uzgoju).

Rast i razvoj kanabisa ovise o morfogenom hormonu zvanom “auksin”, koji je odgovoran za procese ponašanja mnogih biljnih vrsta. U standardnom načinu rada, ovaj hormon usmjerava velik dio biljke u glavni stem (stabiljka), vaš je cilj ravnomjerno usmjeriti tu energiju tako da biljka raste vodoravno, a ne vertikalno.

Najpopularnije metode treninga za kanabis su:

 1. Screen of Green (ScrOG)
 2. Topping
 3. Sea of Green (SoG)
 4. Low-Stress Training (LST)
 5. Lollipopping
 6. Supercropping

Čak i ako ste neiskusni ili prvi put uzgajate, moći ćete koristiti većinu sljedećih tehnika. Za većinu njih nije potrebno veliko znanje, pa samo slijedite upute.

1. Screen Of Green (SCROG)

Ova je metoda jedna od najpoznatijih na svijetu, a sastoji se od vodoravne mreže koja se postavi po biljkama. Kako biljke rastu kroz mrežu, njihove se gornje grane šire vodoravno, izlažući više grana svjetlu.

scrog kanabis

Kad integrirate SCROG u svoj prostor za uzgoj, morate stvoriti okvir kako biste postavili mrežu. Otvori u mreži trebaju biti dovoljno široki da grane mogu stati, i mreža treba da je izrađena od izdržljivog, ali fleksibilnog materijala. Dobri stari kabel učinit će trik. Okvir može biti bilo što, sve dok odgovara vašem prostoru.

Važno je da pokušate sve biljke držati na istoj visini. Zato SCROGing često ide ruku pod ruku s topingom (vidi dolje). Budući da je glavni stem podijeljen na dva dijela i spojen u mrežu, stvaraju se daljnja mjesta pupoljaka na biljci.

Čim biljka dosegne visinu mreže, možete je početi vezati, kad prva grana izraste kroz mrežu, pričvršćuje se na nju. Bočne grane trebaju biti povezane s mrežom i oblikovane na takav način da se svi izdanci ravnomjerno šire i osvjetljavaju jednako. Čim mreža u potpunosti napuni se granama, cvjetanje može započeti.

Metodom Scroginga preporučljivo je ukloniti najniže grane biljke, tako da gornje izložene grane dobivaju što više energije, najbolje je koristiti sorte za koji tvore mnoge bočne grane i jake izbojke.

Topping kanabisa

Kanabis je iznenađujuće robusna biljka. Njezini mehanizmi opstanka imali su tisuće godina da se razviju, prilagode i nadvladaju nevolje. Stvarni postupak toppinga je rezanje vrha vaše biljke. Kad ponovno naraste, vrh se podijeli na dva i raste na dvije glavne grane umjesto jedne. Što je još bolje, uz odgovarajuću podršku (vidi SCROG) ovaj se postupak može ponavljati beskrajno. Ovo je za vas čarolija prirode!

Topping je metoda kojom se pri uzgoju kanabisa dobiva ne samo jednan headbud, već dva ili čak nekoliko više masnih hedova po biljci kanabisa! Trik je odrezati glavno stablo vaše biljke nakon otprilike 3.-4. internodijela, tako da se ona podijeli na dvije grane i tako nastaju dva hedbuda.
Pažnja! Ovisno o sorti često ovisi hoćete li pogoditi jackpot i biljka kanabisa sada proizvodi dva ogromna, masne headbuda ili dva manja!

Na Internetu postoji mnogo različitih mišljenja i metoda za toppiranje kanabisa. Neki kažu da to ima smisla samo ako vam nedostaje prostora, ali drugi kažu da možete znatno povećati urod s njim. Na temelju vlastitog iskustva mogu reći da rezultat varira od sorte do sorte. Topping funkcioniše s Indikom i Sativom.

Ova slika s interneta vrlo dobro pokazuje gdje je odsječena glavna stabljika, i dvije nove glavne stabljike.

Uklanjanjem glavnog biljnog stema, biljka kanabisa se potiče da raste “bushier” umjesto tipičnog oblika božićnog drvca. Nakon što biljka bude toppirana, bit će u šoku i prestati rasti nekoliko dana. Najkasnije nakon tjedan dana, biljka kanabisa bi trebala vratiti se u normalu!

Toppiranje biljke kanabisa zapravo je vrlo jednostavno.

 • Ovako se radi:

Na glavnoj stabljici biljke kanabisa odsiječite svježe narasli vrh čistim škarama. To biste trebali učiniti nakon trećeg ili četvrtog para listova. Najbolje je i ako biljku topirate noću (ili tijekom mračnog razdoblja), jer se većina hormona rasta nalazi u korijenu u ovo doba dana, tako da se oni neće izgubiti ako odrežite vrh, od ovog momenta, dvije nove grane će narasti i formirati će Y za nekoliko dana.

3. Sea of Green (SOG)

Najbolje se koristi u prostorima s velikim brojem biljaka, ova metoda nudi brže vrijeme berbe. Ideja je popuniti prostor za uzgoj tako da biljke postavite blizu jedna drugoj, a zatim počnete cvatnju dok su još mlade (npr. 3-5 tjedana rasta). Biljke će ostati kraće, ali uobičajno će broj biljaka nadoknaditi kraću vegetativnu fazu, i na kraju ćete imati isti prinos.

Sea of Green je sjajno koristiti ako:

 1. Imate mnogo (> 5) manjih biljaka.
 2. Želite brže žetve.
 3. Ne smeta vam briga o mnogim biljkama.
 4. Sigurni ste da možete stvoriti dobru klimu za rast.
 5. Sea of Green može se primijeniti jednostavno prelaskom na svjetlosni ciklus s cvjetanjem kada su biljke stare oko pet tjedana.

4. Low-Stress Cannabis Training (LST)

Trening bez stresa metoda je koja na bilo koji način ne utječe na sustav. Većina dosad poznatih metoda treninga uključuju biljku “tehnike visokog stresa”, ali s LST-om je cilj stvoriti ravnu krosnju bez nanošenja štete.

Jedino što vam treba za uspješan trening LST kanabisa je materijal sličan vrpci (po mogućnosti gumiran) ili bakrena žica. Tada samo morate pažljivo saviti glavnu stabljiku prema dolje i pričvrstiti je vodoravno, paralelno s svjetlošću. To će dovesti do mnogih novih pupoljka zbog ravnomjernog izlaganja svjetlu. Postoji bezbroj načina za pričvršćivanje žica ili kabela, ali najvažnije je grane održati u jednom redu, sve što je previsoko mora biti savijeno i osigurano. Iako nije tako ekstremna kao ostale metode, LST može vam dati iznenađujuće rezultate uz vrlo malo napora.

 • Što donosi savijanje i rezanje?

Kao što smo već vidjeli, kanabis će svoju energiju usmjeriti na razvoj glavne stabljike. Razlog za to je prirodna selekcija: kao najveći i najmoćniji dio ima veću šansu za preživljavanje i širi svoje gene.

U tom smislu, topping se ne razlikuje od svih ostalih metoda treninga. To samo pomaže u preraspodjeli hormona rasta na način koji potiče veće prinose. Uklanjanje samo vrha biljke kanabisa rezultiraće formiranjem dva nova stema neposredno iznad glavnog. Međutim, ti će novi čvorovi biti snažni kao prvi, što će rezultirati učinkovitijim rastom.

5. Lollipopping

Jedna od najkontroverznijih tehnika treniranja kanabisa, lollipopping tehnika, uključuje uklanjanje prvih grana na dnu biljke kako bi svu energiju usmjerili na vrh - u glavne grane. Teoretski, ova metoda je korisna u prostoriji za uzgoj sa slabim osvjetljenjom koje pruža minimalnu penetraciju svjetla u donje dijelove biljke. Kao što ime sugerira, ako se pravilno koristi, ova metoda rezultira biljkom u obliku lizalice.

Neki uzgajivači su protiv rezanja potpuno zdravih listova jer vjeruju da mogu biti odličan izvor energije za biljku, postoji nekoliko žestokih rasprava na forumima koji raspravljaju o učinkovitosti ove metode.


Tajna ispravne implementacije lollipopping metode je pravo vrijeme. Većina uzgajivača slaže se da bi to trebalo učiniti u kasnoj vegetativnoj fazi. Općenito postoji opći dogovor da se ovaj trening nikada ne smije koristiti tijekom razdoblja cvatnje, jer šok može ometati razvoj pupoljka cvjeta.

7. Super Cropping

Ovo je daleko najlakša metoda treninga kanabisa, jer sve što trebate su vaša biljka i prsti. Opet, cilj je stvoriti ravnu krošnju, a ovaj put to radite strateški savijajući stabljike - ne lomiti! To biste trebali učiniti u kasnoj vegetativnoj fazi kada je vaša biljka dovoljno jaka da izdrži takav tip trening.

Filozofija iza super croppinga je ozlijediti biljku tako lako da se može još jače regenerirati. Odaberite stabljike koje su zelene i fleksibilne kako se ne bi slomile.

Stabljike prstima savijte tako da je grana pod kutom od 90°. Koža biljke ne smije se slomiti, niti se stabljika smije slomiti, ako povrijedite biljku, zalijepite “ranu” i uklonite tejp nakon tjedan dana.


Izvrsna stvar kod super croppinga je da može dati rezultate čak i ako nije 100% pravilno implementiran. Nakon ovog iskustva biljku ćete učiniti još jačom i porast prinosa trebao bi biti značajno veći.

Te su tehnike samo vrh ledenog brijega, postoji više vrsta i tehnika treninga, kao što su Monster Cropping koje zahtijevaju veliko znanje o uzgoju kanabisa. O ovim će tehnikama biti riječ u nadolazećem postu.

Većinu gore navedenih tehnika treba koristiti tijekom vegetativne faze, dok je biljka još relativno mlada i fleksibilna. Također imajte na umu da je genetika najvažniji dio za uspiješan uzgoj, bez obzira na trening i napor. Ne postoji način da iz biljke dobijete više od njezinog genetskog potencijala, stoga osigurajte da se koriste kvalitetna sjemena pouzdanih dobavljača.

Na prvi pogled

 1. Više svjetla znači i više pupoljaka. Više mjesta s pupoljcima znači i veći prinos. Trening osigurava bolju raspodjelu svjetla.

 2. Oblik i veličina biljke možete kontrolirati pažljivim treningom, ali genetika igra veliku ulogu. Istražite sortu koju uzgajate.

 3. Uvijek obratite pozornost na udaljenost između vjetla i biljaka.

 4. Ne trenirajte biljku tijekom cvatnje, osim ako ne znate točno što radite!

 5. Sav trening biljaka temelji se na jednostavnoj premisi: manipulirajte prirodnim mehanizmima za poboljšanje prinosa! Čovječanstvo to radi već tisućama godina.

 6. Kod autoflowering biljaka koristite samo LST trening i pustite ih da odrade svoje.

Ostale metode vrijedne spomena

 • Bud Swelling by Dr Green

Prije tjedan pitali smo Doca Green-a da testira tehniku ​​na jednoj od njegovih biljaka kanabisa koja će cvjetove učiniti debljim, kompaktnijim i težim. Iako je u početku zvučalo nevjerojatno, jednostavna intervencija zaista je dala spektakularne rezultate.

Činilo se predobro da bi bilo istinito, a jedna akcija omogućila je skupljanje više uroda. Zbog toga smo zamolili dr. Greena da testira tehniku. Primijenio je trik na jednoj od svojih “Night Queens” i bio je pozitivno iznenađen ekstremnom količinom trihoma koje je biljka potom proizvela.
Izvor: Seedmarket.com

Eksperiment
U slučaju doktora Greena, cvjetovi nisu bili znatno deblji, ali stvarali su više smole. Cvjetovi na predmetnoj biljci također su znatno gušći od ostalih biljaka. Ispod vidite lijevo pupoljak koji se ne liječi, a s desne strane jedan pupoljak na kojem je dr. Green primijenio tehniku, razlika se jasno vidi. Pupoljak na drugoj fotografiji čini se više bijelim, a lišće također sadrži mnogo više trihoma u tretiranoj biljci.

bez-tehnike

sa-tehnikom

Tehnika kojom je dr. Green eksperimentirao naziva se Bud Swelling, iznenađujuće je jednostavna i ide: Jednom kada biljke dobiju svoj prvi pravi pupoljak cvjeta oko trećeg tjedna faze cvatnje, započnite s tehnikom, ne bojte se, ali uklonite gornji dio pupoljka, možda se čini zastrašujućim, ali na kraju ste samo odrezali vrlo mali komad, oko 3 milimetra. Ispod možete vidjeti kako je to učinio dr. Green.

Ova tehnika je kontrovezno diskutirana po mnogim stranim forumima ili youtube video snimkama, uglavnom bitno je da ako koristite ovu tehniku, da tretirate biljke u ranom razdoblju cvatnje, kao gore opisano, pri stvaranju prvih pupoljaka/cvjetova, tako da biljke imaju nekoliko dana da se oporave od tog stresa. Koristite ovu tehniku na svoj rizik, kod nekih sorti ovakav tip stresa sigurno nije odličan izbor treninga ukoliko se već borite sa kojakvim deficitima, ili toplinom u prostoru za uzgoj.

5 Likes