Vegetacija kanabisa

Faza rasta / vegetacijska faza kanabisa

Iako sve biljke imaju slične priraste, biljka kanabisa ima svoje osobitosti i raspoloženja koja ih razlikuju. Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti u fazi vegetativnog rasta kako biste pomogli i ojačali biljku za kasnije faze.

Tijekom početne faze rasta biljka gradi strukturni integritet (grane i korijenje), tek tada biljka počinje razvijati lišće. Tijekom tih ranih faza rasta, vašoj biljci treba puno dušika putem gnojiva.

Mladi listovi započinju fotosintezu, apsorbiraju sunčevu svjetlost i potiču rast biljaka. Nakon što su vaše biljke (sjeme) klijale i počele se stabilizirati, trebali biste ukloniti kasno klijajuće sjeme ili krhke biljke. Na taj način, oni se ne natječu s vašim drugim biljkama po svjetlu i hranjivim tvarima, zbog čega će sve zdravije biljke rasti isto.

Nakon što vaša biljka kanabisa ima stabilan korijenski sustav i okoliš je pravilno dizajniran/postavljen, trebalo bi samo se pobrinuti da održite biljku zdravom i vitalnom kako biste osigurali dobar prinos, uz pravu opskrbu hranjivim tvarima i svjetlošću, biljka razvija snažnu strukturu koja je potrebna za fazu cvjetanja.

Kako se biljka nastavlja razvijati i sazrijevati, potrebno joj je dodatno gnojivo (dušik), voda, svjetlost i više ugljičnog dioksida u okolišu (grow boxu), mogu se koristiti co2 bagovi, ovo je potrebno samo na većim prostorima sa više biljaka. Želite biti sigurni da ispunjavate sve zahtjeve biljke.

U ovom ću članku govoriti o sadnicama kanabisa, vegetativnoj fazi i razvoju lišća. Riječ je o maksimiziranju rasta u ovoj krhkoj ranoj fazi i osiguravanju da vaša biljka ostane zdrava i živahna kako bi se doveli optimalni uvjeti za fazu cvatnje i naposljetku omogućili izvrsan urod.

Prvo lišće

Poznato je da su listovi kotiledona prvi listovi koji će se pojaviti na sadnici marihuane nakon što počne puzati iz tla. Kotiloni se odnose na embrijske listove u biljkama koje nose sjeme, a jedan ili više od njih su prvi listovi koji se pojavljuju iz klijavog sjemena.


Pravi listovi odnose se na lišće biljke, za razliku od sjemenskog lista ili kotiledona. Osim toga, kotiledoni dobivaju hranjive tvari iz embrija, dok pravi listovi uzimaju hranjive tvari iz mlade biljke.

Kad biljka kanabisa stalno raste, to lišće otpada, tako da će ostali dijelovi biljke nastaviti sazrijevati i rasti. Kaže se da kotiledoni imaju ključnu ulogu u ranoj fazi biljnog života.


Lišće biljke kanabisa raste u fazama ili redovima. Svaka faza proizvodi određeni broj listova. Općenito, prva faza stvara jedan list. U drugoj fazi (Noda) listovi nastaju s 3 prsta, u trećoj fazi izrast će pet listova listova i tako dalje.

Broj listova proizvedenih u jednom redu obično je deset. U nekim vodičima za rast možete vidjeti lišće nazvano “lamina”.

Nakon otprilike dva do tri tjedna rasta, vaša bi biljka kanabisa trebala proći kroz oko 5 ili 6 različitih faza rasta. Svakim novim korakom trebali biste proizvesti jednoliku količinu lišća. Također ćete primijetiti da se nove grane na glavnom stemu postupno razvijaju i šire prema van.

Hranjiva sredstva za sadnice

Trebali biste osigurati da vaše mlade sadnice kanabisa dobivaju puno dušika u ranom razvoju, koristeći gnojiva bogata dušikom ili prethodno gnojeno tlo bogato dušikom, tako da biljke dobivaju hranjive tvari koje su im potrebne u ovoj fazi života.

Ostale mogućnosti su različiti sastavi algi, mješavine kopriva ili komponente ribe kao organsko gnojivo.
Nekoliko je čimbenika koji organska gnojiva čine uzgajivačima boljim izborom nego kemijska gnojiva, jedan od glavnih razloga za to je što je vrlo lako pregnojiti i oštetiti biljke pri korištenju vrlo moćnih kemijskih gnojiva.

Kad se razviju prvi listovi, želite mjeriti električnu vodljivost (EC) svoje hranjive otopine. Ona bi u početku trebala biti vrlo blizu EC-a od 1. Kako biljka raste i sazrijeva, u redu je da se električna vodljivost (EC) poveća. Ako biljka kanabisa ima najmanje 4 ili 5 redova lišća, možete povećati električnu vodljivost na oko 1,5.

Čim grane (bočni izbojci) nastanu na biljci, možete povećati električnu vodljivost na oko 2, ali pripazite da ne dobijete previše hranjivih otopina na kraju. Prekomjerno zalijevanje biljke može uzrokovati da biljke više rastu na stemu i granama nego u cvjetovima, što je kontraproduktivno za većinu uzgajivača.

Ostavite korijenskom sustavu biljke dovoljno zraka i odmora između zalijevanja. Ne zaboravite osigurati vašoj biljci dovoljno dušika čim se pojave prvi listovi. Međutim, obavezno prvo držite električnu vodljivost vode (EC) oko 1.

Okolišni čimbenici

Preostali čimbenici okoliša u kojem biljke rastu također su nešto što biste trebali optimizirati tijekom svake faze rasta, ali posebno u ranim fazama. Imate nekoliko mogućnosti kada je riječ o rasvjeti.

Nakon što su vaše biljke prošle fazu klijanja, možete ih izložiti 24 sata svjetlosti. Međutim, bolje je simulirati noć i dati biljkama do šest sati tame svaka 24 sata. Za fazu rasta trebali biste koristiti HPS/MHL ili LED svjetla kako biste osigurali da dobivate pravi tip i količinu svjetlosti koja vam je potrebna.


Vegetativni rast održava se izlaganjem biljaka svjetlu 16-24 sata dnevno. Neograničen brzi vegetativni rast ključ je dobre žetve.

Držite temperaturu zraka u vašoj sobi za rast ili grow boxu između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva. Područje korijena trebalo bi biti malo hladnije, oko 20 Celzijevih stupnjeva. Ipak, pobrinite se da je pod dovoljno topao, posebno u ranoj fazi. Ako se korijenje ne može pravilno razviti, to će se primijeniti i na ostatak biljke.

Ne zaboravite izmjeriti vlažnost u prostoriji za rast. To utječe na učinkovitost disanja vaše biljke i na opće zdravstveno stanje biljke. U sobi za vegetativni rast vlažnost bi trebala biti između 50% i 70%, veća vlaga nije štetna u fazi vegetacije kanabisa.

Kontroliranje tih čimbenika okoliša pomaže u optimizaciji rasta biljke. Međutim, genetika i dalje igra veliku ulogu u razvoju biljke i vrsti prinosa koje možete dobiti. Čak i ako je sve savršeno, lošu genetiku ne možete pretvoriti u izvrstan proizvod. Ako ste pažljivi i pažljivi tijekom cijelog procesa uzgoja kanabisa, biljku možete u bilo kojem trenutku optimizirati, koliko god prinosi bili veliki.

Vegetativna faza kanabisa

Nakon dobre faze rasta slijedi snažna faza cvjetanja. Kao uzgajivač vaš je posao pružiti svojim biljkama sve što im je potrebno za pravilno razvijanje prije nego procvataju.

To znači zdravo lišće, robusnu strukturu koja može podnijeti težinu teškog cvijeća i jak korijenski sustav. Tijekom procesa pazite na svjetlost, hranjive tvari, temperaturu i vlagu te eventualno ugljični dioksid u svojoj prostoriji za uzgoj.

Budite posebno oprezni tijekom faze vegetativnog rasta kada zalijevate biljku, što je biljka veća, potrebno joj je više vode da bi se pratio razvoj.

To znači da biljka u ovom trenutku može lako dehidrirati. Obratite pažnju na to da li se listovi uvijaju ili žute, i nadgledajte električnu vodljivost (Ec vrijednost) svoje hranjive otopine kada koristite hidroponski sustav za uzgoj.

Određivanje spola; zenska i muška biljka

Postoje dvije najčešće korištene metode utvrđivanja spola u biljkama kanabisa. Pol biljke je definitivno nešto u što biste trebali biti sigurni, budući da miješanje muških i ženskih biljaka u vašoj prostoriji za uzgoj može uništiti vaš urod.

Prva metoda utvrđivanja spola je pažljivo ispitivanje 5. reda lišća (razine) na vašoj biljci. To biste trebali učiniti prije nego što biljka počne cvjetati. Indike i hibridi s indika genetikom pokazuju svoj rod u ranom cvjetanju (preflower) između u osovinama lišća (čvorovi) biljke prije nego što započne stvarno cvjetanje.


Ako dobro pogledate, trebali biste moći vidjeti sitnu nit/dlačicu ili dvije ako je biljka ženskog spola. Ako je biljka muškog, umjesto vlasi ima malu kuglu/lopticu. Ova je metoda jednostavna, ali ne i najpouzdanija, a ponekad je vrlo teško pronaći genitalije u predcvijetu na biljci, jer su tako male.

Druga i brža metoda za provjeru spola ako sadite regularno sjeme, je uzimanje reznica (ili ih također možemo nazvati izbojcima i klonovima), i korijeniti ih u drugoj prostoriji, izložite svježe ukorijenjene reznice na 12 sati svjetlosti i 12 sati mraka, biljke bi trebale početi cvjetati u roku od nekoliko dana gdje će se početi pokazivati prvi znakovi cvatnje, ako je jedan od klonova mužjak, dovoljno je da uklonite biljku iz koje ste izrezali reznicu/klon.

Započnite cvatnju

Nakon što provjerite da nema muških biljaka, provjerite jeste li spremni za sljedeću fazu rasta: cvatnju.
Rasporedite sve biljke uredno i pobrinite se da dobiju dovoljno svjetla da se ne moraju boriti za njim.
Ako su vaše biljke na dovoljnoj udaljenosti jedna od druge, mogu postići zdrav prinos. Ponovno provjerite korijenje kako biste osigurali da sve biljke imaju dovoljno prostora u saksiji.
Ako trebate presaditi biljke kanabisa jer je korijenski sustav naraso prevelik, sada je vrijeme za to, korijenski se sustavi brzo šire u fazi vegetativnog rasta, trebate biti sigurni da se biljka ne guši ako ne može apsorbirati potrebne hranjive tvari. To bi moglo dovesti do komplikacija u fazi cvatnje i narušiti stvaranje cvijeta - pobrinite se da koristite kvalitetnu zemlju kada presađujete vaše biljke prije cvatnje.

Dnevni i noćni ciklusi

Možete prisiliti vašu biljku da cvjeta prilagodbom ciklusa svjetlosti u vašoj prostoriji za rast kako bi oponašali promjenu godišnjeg doba. Želite “kraće” dane s otprilike 12 sati izloženosti svjetlu, nakon čega slijedi 12 sati mraka kako bi biljka cvjetala. Najjednostavniji način upravljanja tim promjenama u ciklusu svjetla je korištenje automatskog tajmera koji vaše lampe uključuje i isključuje u potrebnim intervalima. Obavezno slijedite ove cikluse kada biljke pošaljete u cvjetanje, potrebno je samo jedno izlaganje tijekom mračnog ciklusa kako bi se zaustavilo cvjetanje.

Ako se ciklus cvjetanja prekine, biljka će možda početi ponovno rasti i rast cvatnje će prestati. Ova vrsta stresa štetna je za zdravlje biljke i može dovesti do smanjenog prinosa i nepredvidivih nuspojava.

Ako slučajno izložite biljku svjetlu tijekom mračnog ciklusa, nastavite vremenski ciklus cvjetanja (12/12) i ne prekidajte je ovaj put. Nemojte biti u iskušenju da pregledate biljke tijekom noćnog ciklusa i tako unesete svjetlost u grow box.

3 Likes