Zemlja za uzgoj kanabisa

Zemlja je osnova uzgoja kanabisa, tamo se formira korijen i tamo se skladište sve hranjive tvari. Mnogi početnici podcjenjuju ulogu zaista dobre zemlje za njihov grow projekt. Visokokvalitetne zemlje u saksiji temelj je zdrave biljke. :bud:

Hranjiva sredstva za rast
Ništa ne djeluje bez hranjivih sastojaka. Kao i svaka druga biljka, kanabis se želi hraniti pravim hranjivim sastojcima. Kanabis treba ukupno četiri elementa da bi se sjajno razvio:

 1. Svjetlost (energija)
 2. CO2 (dolazi iz zraka)
 3. Voda (zalijevanje)
 4. Hranjive tvari (iz zemlje)

Biljka apsorbira ugljični dioksid (CO2) iz zraka, voda (uključujući hranjive tvari iz zemlje) putem korijena i svjetlosnu energiju putem klorofila na lišću. Kemijskim procesima u biljci sve se prerađuje u sastojke šećera (od kojih biljka gradi stanice). Kisik (O2) se kroz lišće oslobađa kao “otpadni proizvod”.

647f1804f189c5edcc0d3e8f42efafe8

Kanabis treba ukupno 11 hranjivih sastojaka. Najviše se koriste primarne makrohranjive tvari, i nisu bez razloga ta tri hranjiva sastojka (N-P-K) i njihov omjer (npr. 4-2-2) posebno navedena na pakiranju gnojiva. Uz to, postoje sekundarni makro hranjivi sastojci koje biljka također treba. Ne treba zaboraviti ni mikroelemente, koja se također koriste u vrlo malim količinama.

Glavni zadatak zemlje je opskrba hranjivim tvarima. Dodavanje hranjivih sastojaka mora se odvijati regulirano. Ne želimo biljci davati previše i ne premalo. Visokokvalitetne zemlje imaju svojevrsni “puffer” učinak. Možete zadržati veliku količinu hranjivih sastojaka i još uvijek ne prekomjerno opskrbiti biljku kanabisa sa previše hranjivih tvari.

Tome se dodaje i opskrba vodom. Hranjive tvari biljka apsorbira uz pomoć vode. Zemlja u saksiji mora biti u stanju da skladišti vodu. Istodobno se višak vode mora moći isprazniti na dnu saksije pomoću dobre drenaže i rupica.

Dobra zemlja za uzgoj mora stvoriti pravo okruženje kako bi se hranjive tvari mogle apsorbirati. Tu je bitno držati stabilne pH i EC vrijednosti u zemlji, tako da biljka kanabisa može apsorbirati sve potrebne hranjive tvari.

Zemlja stabilizira korijenski sustav. S jakim i čvrsto usidrenim korijenjem, biljka može rasti stabilnije i više. A stabilna biljka je zdrava biljka koja daje puno uroda :wink:

 • Supstrat za sadnice je obavezan

Sjemenka kanabisa uopće ne treba hranjive tvari. Ima sve što treba. Sadnica također ima vrlo malu potrebu za hranjivim tvarima. Zbog toga se sjemenke kanabisa ne mogu odmah staviti u normalnu zemlju u finalne saksije.

Za klijanje i uzgoj mora se koristiti posebna zemlja za mlade sadnice koja ima malo hranjivih sastojaka i stoga ne može pretjerano pregnojiti sadnicu (mladu biljku). U istom supstratu slobodno možete klijati vaše sjeme. Nakon što klija, mlada biljka ostaje tamo 7-10 dana. Čim biljka dobije određenu veličinu i dovoljno korijena, presađuje se u veću saksiju s visokokvalitetnim zemljom koja ima dovoljno hranjivih sastojaka.

 • Kako prepoznati dobru zemlju?

Kvalitetna tla sadrže “kvalitetne” kemijske veze između hranjivih sastojaka. Oni se ne konzumiraju prebrzo, ali također ni sporo od biljke. U dobrom tlu biljka se hrani na odgovarajući način i može rasti super.

Zemlje jeftinih diskontera obično imaju “inferiorne” hranjive veze između hranjivih sastojaka. Biljka ih apsorbira presporo ili prebrzo, što rezultira slabu ravnotežu tla. Biljka usporava rast ili dobije blokade hranjivih sastojaka.

Da bi biljka kanabisa mogla apsorbirati hranjive tvari iz zemlje, pH i EC vrijednosti moraju biti optimalne. Ako ih tlo ne može održati stabilnima, pojavljuju se simptomi nedostatka i rast usporava. Dobro tlo može održavati pH i EC u optimalnom rasponu.

Dobra tla mogu sadržavati veliku količinu hranjivih tvari i još uvijek ne prekomjerno opskrbljuju biljku. Visokokvalitetno tlo djeluje poput pufera i stabilizira pH vrijednost i EC vrijednost. To se posebno odnosi na organsko tlo. Pri tome, hranjive tvari nisu odmah “spremne za konzumaciju”, već ih mikroorganizmi samo kemijski pretvaraju. Ovaj postupak zahtijeva vrijeme tako da se biljka postepeno hrani. Prednost je što se biljka teško može prekomjerno gnojiti.

Zaključak: Ne biste trebali štedjeti na zemlji. Dobra zemlja košta samo nekoliko eura više i apsolutna je nužnost ako želite imati masnu žetvu. Ako uštedite na zemlji, ugrožavate cijeli rast. Postoji rizik da će biljke na kraju propasti i sav posao će biti uzalud.

Dobra zemlja, dakle, ima sljedeća svojstva:

 1. Kvalitetne hranjive tvari
 2. Stabilna pH i EC vrijednost
 3. Puferni efekt
 • Je li nađubrena zemlja bolja?

Prethodno gnojeno tlo je sjajna pomoć početnicima. Ne trebate dodavati nikakvo dodatno gnojivo na početku faze rasta, a samo se morate pobrinuti za navodnjavanje. Već na samoj etiketi vreće stoji koliko za koliko tjedana rasta biljka ima dovoljno hranjivih sastojaka.

Kvalitetno tlo Compo Sana (QBE) koje pruža dovoljno hranjivih sastojaka u trajanju od oko osam tjedana. Na taj način uopće ne trebate gnojiti u fazi rasta. Podaci su na kraju grubi vodič jer svaka biljka i svaka genetika ima vlastitu potrošnju hranjivih sastojaka. Uostalom, svaka biljka raste u različitim saksijama, različitom prostoru i tvori različit broj cvjetova.

Nedostatak kod nađubrenog tla je to što, ovisno o vrsti kanabisa i kvaliteti tla, mlada biljka može „izgorjeti“, nakon presađivanja, biljka je pod stresom nekoliko dana i može reagirati znakovima pretjeranog gnojenja.

Kvaliteta zemlje ovdje igra bitnu ulogu. Kvalitetnim tlom biljka se oporavlja najkasnije nakon dva tjedna i divno raste. Zemlje lošije kvalitete imaju slabiji puferski učinak ili imaju previše solni otopina (vrijednost EC previsoka). Kao rezultat toga, biljka se može previše inhibirati u rastu i više se ne može oporaviti. Rezultat je ili super loša žetva ili čak prerana smrt zbog „prejedanja“.

S nađubrenim tlom izbjegavate mnoge dosadne probleme, posebno kada ste početnik. Kao početnički uzgajivač, stvarno je teško riješiti probleme s hranjivim tvarima, jer ste zauzeti sa stecanjem zelenog palca. Stoga bi kao početnik trebali koristiti visokokvalitetno nađubreno tlo.

Lightmix zemlja, (tla bez đubriva) više su za napredne growere koji žele potpunu kontrolu nad rastom biljke koristići dodatno nutrijente.

 • Zemlja i gnojivo - dobro koordiniran tim

U nekom budućem trenutku će svaka nađubrena zemlja potrošiti kapacitet hranjivih sastojaka. Najkasnije u fazi cvatnje potrebno je gnojivo koje se zatim dodaje u vodu za zalijevanje. Budući da kanabis, kao i svaka druga biljka, treba svoju vlastitu mješavinu hranjivih sastojaka, potrebno je posebno gnojivo kanabisa.

Ponekad su prikladna i uobičajena gnojiva iz bauhausa. Problem je što proizvođači ponekad mogu mijenjati mješavinu tijekom godina proizvodnje. Ponekad se prodaju različite smjese, ovisno o državi ili regiji. Prednost gnojiva kanabisa je u tome što imaju stalne smjese. Tako da se godinama možete pouzdati u istu marku i koncentraciju hranjivih tvari.

U osnovi postoje dvije vrste gnojiva: organsko i mineralno.

Organska gnojiva prvo moraju razgraditi mikroorganizmi prije nego što biljka može apsorbirati hranjive tvari. Kao rezultat toga, zbog čega prvi vidni učinci tek vide nakon 4-7 dana. Mineralna gnojiva su odmah spremna za potrošnju. Djeluju u roku od 1-2 dana, ako ne i za nekoliko sati. Koja vrsta gnojiva je najbolja, ovisi o korištenom tlu.

 • Preporuka

Za nagnojeno tlo preporučujem mineralno gnojivo koje se koristi kod prvih znakova nedostatka.
Za zemlju koja nije nagnojena preporučam koristiti organsko gnojivo i započeti gnojidbu odmah nakon par dana poslije klijanja, čim biljka izbaci prve listove, kotilidone. Ako postoji akutni nedostatak hranjivih tvari, može se dodati malo mineralnog gnojiva.

 • Preporučuje li se organsko tlo?

Organske zemlje ili biozemlje su žive jer hranjive tvari prvo moraju pretvoriti mikroorganizmi. Tek tada biljka može apsorbirati hranjive tvari. Da bi organsko tlo bilo stvarno organsko, mora sadržavati gotovo isključivo organske hranjive tvari.

Najveća prednost organskog tla kanabisa: Možete biti sigurni da ćete dobiti savršenu opskrbu hranjivim tvarima. To je u osnovi jamstvo za kvalitetan rast i urod. Osjetljive i skupe sorte treba uzgajati samo u organskom tlu za kanabis.

Neki uzgajivači navode da organski uzgojen kanabis ima bolji okus pri pušenju ili vapingu od kanabisa koji je hranjen mineralnim gnojivem. Međutim, ukus je uvijek subjektivan i placebo efekt također falsificira dojmove.

Proizvodnja organske zemlje je vrlo održiva. Zemljivi sastojci proizvode se od poljoprivrednih otpadnih proizvoda. S druge strane, mineralna gnojiva često proizvode industrijske otpadne proizvode koji zagađuju okoliš.

Organski faktor se često precjenjuje u pogledu kvalitete zemlje ili “zdravlja”. Neekološka tla također mogu biti vrlo kvalitetna (vidi Plagron). Međutim, to ne mora nužno činiti organsko tlo lošim. Osobno koristim visokokvalitetne konvencionalne zemlje, ali na kraju je to stvar ukusa.

BioBizz All Mix: Mercedes među supstratima za uzgoj kanabisa

Zaključak: Organska tla su visoke kvalitete, ali ne nužno i lošija od visokokvalitetnih “neekoloških” tla.

 • Što treba uzeti u obzir pri kupnji?

Treba izbjegavati jeftinu zemlju diskontera poput kuge. Možete uštedjeti 5-10 eura, ali možete poremetiti cijeli rast biljke. Na kraju plaćate više ako morate odložiti sjeme i kupiti novo, i ulagati novce u preventivu, ukoliko kupite kontaminirani supstrat.

Ako želite kupiti zemlju u bauhausu, svakako biste trebali obratiti pažnju na to kako se skladište zemljane vreće. Prodavaonice hardvera često spremaju pakete vani, gdje se štetnici i plijesni mogu brzo ugnijezditi u zemlji. Bolje je kupovati u obližnjem Growshopu vašeg povjerenja ili putem interneta. Kada naručujete putem interneta, štedite i naporan prijevoz.

Uvijek je bolje kupiti manje pakete, to štedi stres. Trebali biste kupiti samo onoliko zemlje koliko vam treba. Velike zemljane vreće su teške, neugledne i trebaju im prikladno skladištenje. Čak i uz pravilno skladištenje, ponekad se mogu pojaviti tripse i slično.

 • Koju zemlju za uzgoj kanabisa kupiti?

Nekoliko proizvođača je dokazalo svoju vrijednost posljednjih godina kroz uzgoje drugih growera. Dali su istu kvalitetu više od 10 godina ili su ionako specijalizirani za uzgoj kanabisa.

Za uzgoj sadnica i klijanje preporučujem Compo Sana ili frux, sa vrlo malo hranjivih tvari i savršeni su za klijanje.

Za normalnu zemlju iz bauhausa preporučam Compo Sana QBE, Terra magma, Potgrond H, Plantella Balkonia. QBE je jedno od rijetkih “ne-kanabis” tla koje su još uvijek pogodne za uzgoj. Plagron se specijalizirao za kanabis. BioBizz je Mercedes među tlima za uzgoj kanabisa, pa čak je i pravo organsko tlo.

Da biste brzo i jednostavno pronašli pravo tlo, pogledajte post ispod za kupnju tla, ispod su navedene sve preporuke za sve vrste uzgoja.

5 Likes

Preporuka za kupovinu zemlje za uzgoj marihuane

Moja krajnja preporuka je organska zemlja BioBizz All-Mix. Naročito za početnike, to je sjajno jer ne možete tako brzo pregnojiti biljku. Za mlade biljke (sadnice) uzmete Biobizz Light Mix.

Ako želite veću kontrolu, preporučujem mineralni Plagron Grow Mix tla. Ima dovoljno hranjivih sastojaka za tri tjedna. Plagron Light Mix pogodan je za uzgoj mladih biljaka.

 • Organska zemlja

Biobizz je moja glavna preporuka među organskim tlima. Zemlja je 100% organska i nudi hranjive tvari u izuzetno visokoj kvaliteti. Brend isporučuje visoku kvalitetu više od dva desetljeća, tako da se uvijek možete osloniti na njega.

Tlo Biobizz Allmix je 100% organsko, pa se najprije moraju preraditi hranjive tvari pomoću mikroorganizama. Na taj se način biljka ne sagorijeva previše sa hranjivim tvarima, primjerice nakon što se presadi.

Za uzgoj mladih biljaka/sadnica i za klijanje na raspolaganju imate Biobizz Light Mix tlo koje ima vrlo malo hranjivih sastojaka. Klijanje nije nikakav problem.

 • Mineralna zemlja

Ako vam ne treba organski uzgoj ili preferirate uzgoj mineralnim hranjivim sastojcima, možete koristiti tlo od plagrona. Proizvođač je fokusiran na uzgajivače kanabisa i zato uvijek daje vrhunsku kvalitetu.

Plagron Grow Mix zemlja pruža tri tjedna hranjive tvari, tako da nakon presađivanja ne morate ništa dodavati. Nakon toga potrebno je mineralno gnojivo za nastavak hranjenja biljke.

Za uzgoj maldih biljaka/sadnica i za klijanje na raspolaganju imate Plagron Light Mix tlo koje ima vrlo malo hranjivih sastojaka. Klijanje nije nikakav problem.

 • (Mrtvo) tlo bez hranjivih sastojaka

Tlo potpuno bez hranjivih sastojaka više je za napredne growere koji žele imati 100% kontrolu nad hranjivim tvarima. Ovdje možete jednostavno kupiti tlo za sadnice i obogatiti ga odgovarajućim gnojivom i hranjivim tvarima.

Alternativno, možete posegnuti za “mrtvom zemljom” poput Coco. Kokos se proizvodi od školjki kokosovog oraha i ima sjajna svojstva za uzgoj biljaka poput kanabisa. Budući da je Coco mrtvi medij/supstrat, prikladna su samo mineralna gnojiva. Dakle, uzgoj u kokosu je više za napredne growere.

 • Što je s gnojivom?

Čak i nagnojena tla prije ili kasnije trebaju gnojivo, jer hranjive tvari u tlu obično nisu dovoljne za rast u cijelom ciklusu, dok sa svakim zalijevanjem se izbaci više hranjivih sastojaka. Gnojivo mora biti prikladno za vrstu tla. Ispod je tablica koja prikazuje koja tla i koja gnojiva najbolje djeluju zajedno.

5 Likes