Znanstvenici počinju na kanabis gledati kao lijek za autizam

Spoj koji se nalazi u kanabisu, kanabidivarin ili CBDV, mogao bi uvelike povećati naš medicinski arsenal za liječenje marihuanom.

Kada su dr. Sanjay Gupta i CNN premijerno prikazali dokumentarni film o medicinskom kanabisu “Weed” prije šest godina, svijet su upoznali s CBD-om. Nakon što je javnost uvjerio da kanabis može liječiti inače neizlječive napadaje kod male djece, svijet je podivljao zbog CBD-a, koji se sada pojavljuje u svemu, od sportskih grudnjaka do manikirnih rukavica do trakica za dah. Sada je Gupta usmjeren na još jedan rašireni dječji poremećaj: autizam.

U posljednjem dijelu CNN-ove tekuće serije “Weed, Weed 5: CBD Craze”, Gupta usavršava verziju CBD-a koju su uglavnom zanemarile i medicinska zajednica marihuane i konvencionalna medicina. Kanabidivarin, ili CBDV, ne proizvodi psihoaktivne efekte poput baš kao i njegov rođak, THC. A istraživači iz njujorškog Medicinskog centra Montefiore misle da CBDV ne bi mogao učiniti nešto što niti jedan drugi lijek na planetu trenutno ne može učiniti za autistične osobe: ublažiti stalnu razdražljivost i ponavljajuće ponašanje koje karakterizira stanje.

“Postoje neke abnormalne električne aktivnosti iako, na primjer, nemaju napadaje”, rekao je dr. Eric Hollander, koji vodi istraživačku skupinu na Mount Sinai, Gupti u serijalu “Weed” 5. "I ranije smo pokazali da kada dajemo antikonvulzive koji smanjiti električnu aktivnost ili skokove, neke od remetilačkih ponašanja ili razdražljivost, zapravo postaju bolji.

“I to je bila jedna od naših misli, zašto bi CBDV mogao biti od pomoći”, nastavio je Hollander. “Jer ako pomaže kod epilepsije i pomaže u smanjenju aktivnosti šiljaka, mogli bismo postići i poboljšanje dijela agresije, samoozljeđivanja ili bijesa”, povezanih s autizmom.

Autizam je razvojni poremećaj kod kojeg pojedinci imaju poteškoća u razumijevanju društvenih normi i znakova. Oni također mogu imati poteškoća s druženjem, uspostavljanjem stabilnih odnosa, samoregulacijom raspoloženja ili svakodnevnim funkcioniranjem. Ekstremni oblici autizma povezani su s ozbiljnim kognitivnim oštećenjima, slučajnim napadima bijesa i nemogućnošću druženja ili komunikacije s drugima. Iako su neki lijekovi na recept odobreni od strane FDA za liječenje razdražljivosti povezane s autizmom, trenutno ne postoje lijekovi odobreni za liječenje tri primarna simptoma autizma: socijalni izazovi, poteškoće u komunikaciji i ponavljajuća ponašanja.

“Područje autizma ima dugu povijest oduševljenja mnogim tretmanima koji se temelje na malim pilot-studijama i anegdotalnim izvještajima”, napisao je dr. Alexander Kolevzon, klinički direktor Seaver centra za autizam na planini Sinaj, CNN-u u e-poruci. „Međutim, često se kada se ti tretmani rigorozno ispituju u većim studijama, koristi ne razlikuju značajno od koristi od placeba.“ Kolevzon nije dio istraživačke skupine CBDV na Mount Sinai.

Kanabis uzgojen i pružen istraživačkoj grupi za istraživanje autizma na planini Sinaj dolazi iz farmaceutske tvrtke GW Pharmaceuticals sa sjedištem u Velikoj Britaniji. GW Pharma je već kreirala dva uspješna lijeka izvedena iz kanabisa, Sativex i Epidiolex. Epidiolex je prošle godine odobren za poremećaje napadaja u SAD-u. Sativex nije dostupan u SAD-u, ali dostupan je u EU, Južnoj Koreji i dijelovima Bliskog istoka.

1 Like